Novi dom za odrasle s posebnimi potrebami na Škofljici

Škofljica, 20.8.2007

NOV DOM ZA ODRASLE S POSEBNIMI POTREBAMI NA ŠKOFLJICI

Pot do tega je bila dolga….
Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič je v občini Škofljica prisoten že dvaindvajset let, vse odkar je na Gumnišču, v nekdanji »Rugljevi« bolnici pričela z življenjem in delom enota za odrasle z zmernimi, težjimi, težkimi in dodatnimi motnjami v duševnem razvoju. Začetki so bili težki, stanovalci in zaposleni smo se srečevali s strahom in nelagodjem lokalnega prebivalstva, ki mu je seveda botrovalo zgolj nepoznavanje ljudi z motnjami v duševnem razvoju. Z leti se je situacija spreminjala, spoznavali smo drug drugega, se počasi pričeli družiti, najprej v cerkvi, potem tudi drugje. Ledino sprejemanja v lokalno okolje je oral takratni vodja Doma, Imre Jerebic, ki je pridobil tudi nekaj družin, da so kdaj pa kdaj povabile katerega od stanovalcev na nedeljsko kosilo v svoj dom. Žal je bilo  z Imretovim odhodom teh vabil čedalje manj in čez nekaj časa jih sploh ni bilo več.

Za Domom Škofljica je zrasla trim steza, ki je ustrezna za uporabo vseh »trimčkarjev«, ne glede na sposobnosti, tudi za manjše otroke. Pred Domom je lepo urejeno dvorišče z vrtnimi garniturami, kjer si človek lahko odpočije, če seveda želi. Trim steza je že vseskozi odprta za vse zainteresirane, prebivalci lokalne skupnosti so bili povabljeni nanjo preko obvestila v občinskem glasilu. Vabilo ponavljamo: Vabljeni vsi, željni rekreacije.
Sledilo je asfaltiranje ceste, ki pelje na »staro Kočevko«, ki jo uporablja veliko ljudi, tako voznikov kot tudi sprehajalcev, vključno s stanovalci Doma.

Z pridružitvijo Slovenije v Evropsko unijo sta postali na področju družbenih dejavnosti zelo popularni besedi lokalna skupnost in socialno vključevanje. Dejstvo je, da vsi stanovalci Doma Škofljica niso občani Občine Škofljica, pač pa jih je sem pripeljala življenjska usoda. Dejstvo pa je tudi, da priseljevanje na splošno, v občino raste, še zlasti priseljevanje mladih družin, kar je nedavno bilo ovrednoteno kot prednost. Zdi se, da je torej tukaj dobrodošel kdor koli.
Odprtost za druge je znak visoke etičnosti. Pripravljenost sprejemati drugačnost  - tudi. Čas začetnega medsebojnega spoznavanja stanovalcev Doma Škofljica in prebivalcev lokalne skupnosti je že zdavnaj za nami. Občutek sprejetosti človek dobi ob vsakdanjih stikih: pri maši, v trgovini, v bifeju, na prireditvah, ob že tradicionalnih obiskih…Pa vendar bi se dalo storiti še marsikaj, da bi se stanje še izboljšalo.

Center ni le uporabnik občinskih storitev. S svojimi kadrovskimi in prostorskimi kapacitetami ter z zavidljivo količino znanja s področja socialnega varstva, svetovanja družinam,  kjer se pojavi problem, svetovanja v zvezi s težavami z otroki, kreativnih znanj (glasba, drama, ples, likovne dejavnosti) je tudi lahko neprecenljiv vir različne ponudbe za lokalno prebivalstvo, prav tako pa s svojo odprtostjo in potrebami po širitvi socialne mreže za stanovalce predstavlja priložnost za vse osamljene ali pripravljene storiti kaj dobrega, da žrtvujejo nekaj časa za obisk v Domu. Korist je za obe strani: za stanovalce, ki so veseli novih obrazov, potrpežljivih poslušalcev, ki si lahko vzamejo nekaj časa, drugačne družbe od osebja, prav tako pa tudi za krajane, ki so morda osamljeni, odrinjeni in si lahko z druženjem povrnejo občutek potrebnosti in koristnosti, pa tudi za mladino, ki ima na tak način možnost pridobiti si nekaj drugačnih socialnih izkušenj, ki jim bodo morda koristile kdaj kasneje v poklicnem ali osebnem življenju, ali za mlade družine z majhnimi otroki, ki lahko združijo priložnost gibanja na svežem zraku in tkanja novih socialnih vezi, pa čeprav z ljudmi, ki imajo morda posebne potrebe (tako je samo na prvi pogled, saj si  tudi ti ljudje želijo iste preproste stvari, kot večina). Verjemite, dosedanje izkušnje so enkratne.

Letošnjo jesen nas čaka slovesen zaključek večletnega prizadevanja skupine staršev, ki imajo svoje že odrasle otroke v Centru, otvoritev  nove hiše za osemnajst stanovalcev z motnjami v duševnem razvoju. Pomemben je prispevek Škofljiške družine Martinc, ki je podarila zemljišče, da se je gradnja sploh lahko začela. Pozabiti tudi ne smemo na prizadevanja projektanta dr. Jožeta Kušarja in drugih.
Nova pridobitev bo bistveno zvišala kvaliteto življenja odraslih stanovalcev Centra, ki so do sedaj imeli na voljo le malo prostora, kajti hiša je zgrajena po najnovejših standardih.
Za mnoge, ki so si za to izgradnjo prizadevali, je cilj dosežen.

Na otvoritev 20. septembra 2007 ste vabljeni in ste dobrodošli vsi krajani Škofljice, še zlasti sosedje. Pridite in se poveselite z nami ter se spoznajte s stanovalci. To je dobro izhodišče oziroma priložnost za navezavo stikov, za kasnejši obisk in kavico, ki je pomemben element v vsakdanu bodočih stanovalcev Doma Barje.
Otvoritev je tudi dobra priložnost za medsebojno izmenjavo informacij o možnostih sodelovanja v prihodnosti.

                                                                                                   mag. Alenka Golob

Arhiv novic