6. MEDOBČINSKO TEKMOVANJE KOSCEV IN GRABLJIC

Dne 28. 7. 2012 je bila Občina Borovnica gostitelj  6. medobčinskega tekmovanja koscev in grabljic za pokal  Ljubljanskega barja. Tekmovanja se je udeležilo vseh sedem barjanskih občin.
Etnološka povorka, sestavljena iz tekmovalcev, konjenikov, narodnih noš ter navijačev se je ustavila pri gasilskem domu v Brezovici pri Borovnici. Pozdravnemu govoru župana Občine Borovnica ter predstavnice MKO, je sledilo žrebanje startnih številk, zaobljube sodnikov in tekmovalcev ter  otvoritev tekmovanja.
Tekmovanju koscev skupinsko so sledile grabljice. Sveža trava se je nalagala v kopice in sodniki so si vzeli kar nekaj časa,  da so ocenili kvaliteto njihovega dela, ki je bila poleg doseženega časa pomemben element ocenjevanja.

 6_medobcisnko_tekmovanje_kosci_1.jpg

Slika2.jpg

Nato so se med seboj pomerili kosci posamezno in grabljice so za svojimi kosci zopet grabile in delale kopice.
Seveda  je potrebno povedati, da so  škofeljski kosci  dosegli 1. mesto, prav tako imamo medobčinskega prvaka v košnji posamezno. G. Jože Škrabec je že drugič  prejel zlati pokal.  To pa še ni vse!  Redno se udeležuje državnih tekmovanj in tudi na državnih tekmovanjih posega po najvišjih mestih. Jože in vsa ekipa koscev, ČESTITAMO!
 

6_medobcisnko_tekmovanje_kosci_3.jpg

Čestitamo pa tudi celotni ekipi grabljic. Res, da letos niso dosegle vidnejših rezultatov, so pa s svojo zavzetostjo dokazale, da so vajene kmečkega dela in kot edine na tekmovanju pokazale, da h košnji in grabljenju sodijo še drugi običaji, ki jih je potrebno ohranjati.

6_medobcisnko_tekmovanje_kosci_4.jpg

Širnemu svetu pa se iz naše občine niso predstavili le kosci in grabljice. Na barjanski tržnici so Škofeljčani prodajali svoje izdelke, nudili obiskovalcem pekovske dobrote in izdelke iz lanu ter vodili delavnice za otroke z lesenimi izdelki. Občina Škofljica se je predstavila tudi v kulturnem programu.
Kaj pa naši najmlajši? Takole so spremljali našo ekipo in jim vlivali pogum! 

6_medobcisnko_tekmovanje_kosci_5.jpg
 
Za ohranjanje kulturne dediščine se nam gotovo ni treba bati!

Naslednje leto bo medobčinsko tekmovanje koscev in grabljic v Občini Log – Dragomer.
Pa naj bo tale dogodek priložnost, da vas spomnimo na OBČINSKO TEKMOVANJE KOSCEV IN GRABLJIC, ki bo  14. 9. 2012 ob 17. uri v Želimljem, v sklopu občinskega praznika.

Prilagamo prijavnico, ki jo je potrebno oddati najkasneje do 10. 9. 2012. Ne razmišljajte preveč, ali bi se prijavili, ali ne. Verjemite mi, da so kosci in grabljice prav prijetna družba!
Preizkusite se torej v kmečkih veščinah!

Vaše prijave pričakujeta obe turistični društvi: TD Lavrica, ki ga zastopa ga. Slavka Kregar, GSM: 031 874 146, e-naslov: td.lavrica@siol.net, in TD Škofljica, ki ga zastopa g. Jože Dolšina, GSM: 040 639 699, e-naslov: td.skofljica@gmail.com.

povezava na PRIJAVNICO.

S seboj pripeljite čim več navijačev!

Prav lepo vabljeni!

Brigita Marinšek
Gospodarstvo in turizem 

 

 

 

Arhiv novic