OBČINA ŠKOFLJICA MED 10 RAZVOJNO NAJBOLJ USPEŠNIMI OBČINAMI

 

Organizatorji informacijskega sistema slovenskih občin (ISSO), ki je najbolj celovito orodje za metriko in analizo delovanja slovenskih občin po vseh merljivih kazalnikih v mandatnem obdobju 2010-2014, vsako leto nominirajo deset razvojno najuspešnejših slovenskih občin (od skupno 211 občin), pod okriljem projekta Zlati kamen.

zlati kamen.jpg

Veseli nas, da je bila za leto 2014 nominirana tudi občina Škofljica.

Iz utemeljitve organizatorjev:

»Občina Škofljica je ena od najhitreje razvijajočih se občin v Sloveniji, ki hkrati zelo dobro izkorišča ugodno lego na stičišču med mestnim robom in podeželjem. Kvantitativni indeksi kažejo izredno dinamičen in kakovosten razvoj občine, ki že tako sodi med bogatejše. Občina s številnimi projekti v zadnjem obdobju uspešno sledi strateškim smernicam, ki poudarjajo razvoj v »kakovostno bivalno okolje z zagotovljenimi javnimi storitvami«, ki postane »središče novih priložnosti«. V zelo bogatem  spektru aktivnosti bi morda podčrtali ureditev javnega prevoza.

Če nam je večina občin na našo anketo o ciljih in rezultatih v času sedanjega mandata odgovorila na eni strani, je Škofljica za to potrebovala kar 54 strani. Odgovor na nek način uteleša delovanje občine: izredna prizadevnost in delavnost, a strateški način razmišljanja (ki zna postaviti jasne prioritete) ni ravno ponotranjen. Kakorkoli, pridnost (ob ugodni legi kraja) Škofljici zaenkrat prinaša dobre razvojne rezultate - vsaj ko gre za tiste aspekte, ki jih pokažejo merljivi kazalniki. »

 

Občina je po številnih kazalnikih uvrščena celo na prvo mesto. Še zlasti izstopajo nekatere dobre prakse, kot so:

- število  pripravljenih projektov na vseh področjih delovanja lokalne skupnosti,

- število prijav na javne razpise za pridobitev nepovratnih sredstev,

- skrb za energetsko varčnost in zdravo okolje,

- nastajanje novih podjetij in novih delovnih mest,

- ureditev javnega prevoza in

- finančna samostojnost občine.

Zlati kamen za leto 2014 je sicer prejela Občina Škofja Loka. Iz številnih dobrih praks vseh sodelujočih občin, gospodarstvenikov in drugih udeležencev, pa se je dalo osvojiti številne ideje in zamisli za še boljše in kvalitetnejšo delovanje, vse za boljši jutri naših občanov.

zlati kamen2.jpg

Na konferenci ob podelitvi Zlatega kamna je župan Ivan Jordan zelo nazorno predstavil številne projekte in dobre prakse, ki nedvomno prispevajo k razvoju občine Škofljica in boljši kvaliteti bivanja.

/   

Marec, 2014

 

Arhiv novic