AMBROZIJA

AMBROZIJA

 

Spoštovani občani!

Zadnje čase prihaja na občino vse več informacij o razširjenosti ambrozije na teritoriju naše občine. O ambroziji smo že večkrat pisali v Glasniku, spletu in pozivali lastnike zemljišč, da jo odstranijo.

OBČANE PROSIMO, DA NAM SPOROČITE LOKACIJE AMBROZIJE. INFORMACIJE BOMO ZBIRALI DO 11. AVGUSTA 2014, na e-naslov: obcina@obcina.skofljica.si.

   

ALI PREPOZNATE AMBROZIJO?

 

ambrozija1.jpg                               ambrozija2.jpg

 

Lastniki zemljišč so ambrozijo dolžni zatirati, kar narekuje tudi odredba ministra za kmetijstvo in okolje.

Kako se lotimo odstranjevanja?

Rastline uničimo mehansko, kemično ali z obdelavo tal pri površinah, ki se običajno obdelujejo. Manjše populacije je priporočljivo izpuliti v stadiju, ko so rastline visoke 10 do 20 cm. Takrat je možen dober in hiter oprijem, koreninski sistem, pa še ni tako močno razvit, da bi rastlina pri puljenju nudila velik odpor in se odtrgala pri koreninskem vratu. Priporočena je uporaba rokavic, da pri občutljivih ljudeh ne pride do draženja kože.

Zatiranje je priporočljivo izvesti pred začetkom cvetenja.

Če izvajamo puljenje ali košnjo med cvetenjem je priporočena uporaba tesno prilegajoče

obrazne maske, ki prepreči vdihavanje peloda. Če želimo v popolnosti preprečiti cvetenje in

semenitev rastlin s košnjo ali mulčenjem, so potrebni vsaj trije odkosi letno. Če je mogoče, s

prvim odkosom čakamo tako dolgo, da rastline pričnejo oblikovati zametke socvetij.

 

Cvetni prah je alergen

Cvetni prah pelinolistne ambrozije povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje sezonski alergijski rinitis ali rinokonjunktivitis – seneni nahod, lahko pa tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice in redko kontaktni dermatitis ter urtikarijo. Koncentracija cvetnega prahu v zraku, ki je višja od 20 zrn v m3 zraka, je za osebe, preobčutljive na ambrozijo, obremenilna in lahko izzove simptome bolezni. Tako visoka obremenitev zraka se v Sloveniji pojavlja v drugi polovici avgusta in v prvi polovici septembra.

 

Škoda v kmetijstvu

Kadar se ambrozija naseli na kmetijska zemljišča, lahko zaradi trdoživosti semena in prilagodljivosti tega plevela znatno zmanjša pridelek poljščin, povzroča težave pri spravilu pridelka ter na travnikih in pašnikih močno zmanjšuje kakovost krme, kvari pa tudi mlečne proizvode, ki dobijo priokus, če se govedo hrani z njo. Posebne težave dela v posevkih, kjer ni možnosti uporabe herbicidov.

                                                                                                           Občina Škofljica

Arhiv novic