Lekarniška zbornica Slovenije - sporočilo za javnost

Lekarniška zbornica Slovenije

Številka: 1139/2016
Datum: 23.6.2016

Sporočilo za medije

MOTNJE PRESKRBE PACIENTOV Z ZDRAVILI
(Ljubljana, 23. junij 2016) Lekarniška zbornica Slovenije javnost in vse paciente obvešča, da bodo od ponedeljka, 27. 6. 2016, možne motnje v preskrbi nekaterih zdravil, predvsem zdravil za zniževanje povišanega krvnega tlaka, za zdravljenje želodčnih težav, očesnih bolezni, zdravil za lajšanje bolečine, nekaterih pomirjeval in drugih. Motnje v preskrbi zdravil bodo posledica uvedbe novih tehnologij pri kontroli nad nabavno ceno zdravil, ki jih uvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
Lekarne zato prosijo paciente v lekarnah naj bodo strpni, saj se lahko v posameznih primerih zgodi, da pacienti želenega zdravila ne bodo prejeli takoj, ker ga lekarna, zaradi uvedbe novega sistema pri kontroli nad nabavno ceno zdravil, ne bo mogla izdati.
Sistem novih tehnologij pri kontroli cen zdravil onemogoča izdajo zdravil, katerih cena ni skladna z obračunsko ceno v Centralni bazi zdravil (CBZ), ki jo v sodelovanju urejajo Ministrstvo za zdravje, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Usklajevanje cen in priprava Centralne baze zdravil teče že več let, vendar ta še do danes ni popolna. Lekarniška zbornica Slovenije je ZZZS in ostale pristojne inštitucije večkrat opozorila na veliko število neskladnih podatkov v bazi, ki bodo predmet zavrnitvene kontrole ter podala predloge za rešitev na način, da preskrba z zdravili ne bi bila motena.
Vse paciente v lekarnah zato prosimo za strpnost in razumevanje v tem prehodnem obdobju. Želimo si in upamo, da bo preskrba z zdravili čim prej ponovno vzpostavljena.

Miran Golub, mag.farm.
predsednik

 

Arhiv novic