DRUŠTVO TAROK ŠKOFLJICA

DRUŠTVO TAROK ŠKOFLJICA

Društvo (DTŠ) je član Tarok Zveze Slovenije (TARZS), ki ima svoje izvoljene organe in akte ter pravilnike. Poglejte si na internetu Portal Tarok Zveze http://www.tarokzveza.si/.  Naše društvo ima prav tako vse zakonsko predpisane organe (po zakonodaji o organiziranosti društev) ter akte. Pri igranju Taroka striktno upoštevamo vsa pravila TARZS ter Etični kodeks. Najpomembnejši del tega kodeksa pa je: Vsi sodelujoči na tekmovanjih morajo upoštevati načelo tolerance!

Skratka, smo aktivno društvo in se sestajamo vsak četrtek ob 18h v Društveni sobi Občine Škofljica ter odigramo trikrat po 15 iger v trojkah. Trenutno nas je 36 aktivnih članov. Letno odigramo tudi pet internih turnirjev, da na koncu leta dobimo društvenega prvaka DTŠ za tekoče leto. Kdor od članov želi (in teh je kar precej) igra tudi turnirje za državno prvenstvo Slovenije ali Osrednje Slovensko tarok Ligo (OSTL).

TAROK JE MISELNA IGRA

Tarok je stara miselna igra in izvira še iz 15. stoletja in sicer iz Italije. Od tam se je Tarok razširil v nemško govoreče dežele, kamor je tedaj spadala tudi naša dežela. Danes v Italiji ni več tako priljubljena igra, se pa igra v Nemčiji, Franciji, Avstriji, Sloveniji, na Češkem, na Slovaškem, v Romuniji in v Ukrajini. Zanimivo je, da lahko igraš Tarok več ur in se nobena igra ne ponavlja, pač pa te vseskozi motivira za novo igro! In kako se igra tarok?

Igranje Taroka

Tarok se običajno igra med tremi ali štirimi igralci. Tekmovalni tarok pa se igra le s tremi igralci. Igra v štirih je bolj družabnega značaja, kjer se kliče aduta (barvo) in se s tem izbira soigralca. Igra v troje pa je zahtevnejša, saj igralec, ki se priglasi k igri (licitira tri, dve ali ena) igra samostojno proti ostalima igralcema. Igralec, ki po končani licitaciji prevzame igro, zamenja talon in izreče eventualne napovedi. Z besedo 'ležim' prepusti nasprotnima igralcema, da po vrstnem redu izrečeta svoje napovedi (lahko tudi kontra) ali pa z besedo 'dalje' potrdita njegovo igro z vsemi napovedmi. Igra je začeta, ko se izigra prva karta, s strani igralca, ki je prvi začel z licitacijo. (razen pri igri berač). Po končani igri obe strani preštejejo svoj del vzetkov.

Obračun- vrednost igre tri: 10 točk, dve: 20 točk, ena: 30 točk, pozitivna ali negativna razlika od vrednosti 35, ki sta jo obe strani dosegle ter uspešne ali neuspešne napovedi. Zapisuje se točen rezultat brez zaokroževanja v tekmovalni list. Tak obračun pa ne velja v primeru dosežene igre tihi Valat , tedaj se namreč obračuna 250 točk. Napovedani Valat pa 500 točk!

 Razlaga nekaterih osnovnih izrazov pri Tarok igri:

-          TRULA; taroki Škis, Mond XXI in Pagat I, vsak šteje po pet točk

-          TALON; ostanek šestih kart po deljenju kart za katere zamenjavo se licitira

-          ZALAGANJE; kolikor kart vzameš iz talona, toliko jih odložiš v svoje vzetke

-          PRIHAJATI VEN; prvi izigraš karto

-          RUFATI, KLICATI; določanje barve kralja (adut), igralec, ki ima tega kralja je tvoj soigralec pri igri v štiri, pri igri v troje se ne rufa!

-          ŠMIRANJE; nalaganje vrednih kart (figure, trula) svojemu soigralcu

-          PLATELC; prazna karta v barvi

-          ULTIMO; Kralj ultimo ali pagat ultimo –obveza, da boš z njim pobral zadnji vzetek v igri

-          MONDFANG; škis je ujel monda (XXI), odbitek 21 točk za igralca, ki je tako izgubil monda

-          ŠKRT BARVE; nimaš nobene karte v določeni barvi

-          KLOP; klop je igra, kjer se želimo odložiti čim več kart-vzetkov. Zmaga tisti, ki je pobral najmanj vzetkov

-          POLN V KLOPU; ko zbereš 35 točk in več v igri klop, piše se odbitek 70 točk

-          BERAČ je posebna igra, ki jo napove igralec, ki se zaveže, da ne bo prejel nobenega vzetka 

Ali že veste?

-          Da tarok lahko igrate tudi od doma preko interneta? Obstaja več portalov za igranje taroka z računalnikom ali v živo s povezavo z soigralci. Lahko najdete na Googlu ali na povezavi Tarok.net, ali e.Tarok.com.

 

Vabimo vas, da se nam pridržite pri tej miselni igri! Pokličite na GSM 041 618 072 Drago, ali na GSM 031/530-901 Marijan, ali pišite na E-mail tarok.skofljica@gmail.com. Lahko pa tudi kar pridete kateri koli četrtek ob 18 uri v Društveno sobo na Občini Škofljica.