Glasnik SEPTEMBER – OKTOBER 2018

Drage bralke, dragi bralci,
 
za otroke je vstop v novo šolsko leto navadno vznemirljiv trenutek, poln pričakovanj. Saj tudi za starše, le da obenem čutimo še kanček frustracij zaradi spremenjenih dnevnih rutin in iskanja najbolj optimalnih načinov pri usklajevanju vseh obveznosti. Po prvem tednu navdušenja, ko so otroci znova srečali znane obraze in spoznali nove, navdušenje že malo popusti. Razlogi so napovedane učne poti, s prvimi datumi testov, spraševanj, domačih branj in drugih nalog.
Pogosto se sprašujem, koliko bremena obveznosti naši otroci pravzaprav prenesejo, kako jim kot starši pomagati. Sprašujem se, koliko so naši otroci, ki odraščajo v svetu družbenih omrežij, izpostavljeni različnim bolj ali manj prikritim načinom ustrahovanja, zasmehovanja. Koliko so zaradi tega izpostavljeni pritiskom po doseganju popolnosti? S katerimi težavami vse se soočajo, o katerih sploh ne morejo spregovoriti z nami. Če lahko starši, ki poskrbimo, da se otroci dovolj gibajo, jedo zdravo prehrano in dovolj spijo, na ta način pomagamo ohranjati otrokovo zdravje in kondicijo, se po drugi strani sprašujem, kako otroke opremiti s potrebnim zaupanjem v nas, starše in odrasle, da bodo znali in si upali spregovoriti o vseh psihičnih pritiskih, ki jih doživljajo v šolskih in drugih okoljih.
Pred meseci je gledalce zasvojila ameriška serija s tragičnim koncem, ki govori prav o tematiki ustrahovanja in zasmehovanja na srednji šoli. Zanimanje za serijo, čeprav jo je doletela marsikatera kritika zaradi neposrednosti in premajhne kritičnosti, je pokazatelj, da so tovrstne tematike tudi pri nas aktualne. Starši in drugi odrasli moramo zato svoje otroke spremljati in jih čimbolj vzpodbujati k pogovorom, da bodo vedno čutili našo oporo, povezanost z nami ter zaupanje. Vsakdo od nas jim namreč želi delovne, pa tudi nepozabne šolske dni, prepletene s koristnimi izkušnjami in prijetnimi trenutki. Želimo jim, da kljub težkim dnem ne bodo obupali in bodo kos vsem preizkušnjam.
 
* * * * *

 
V tokratni številki preverite, kako je potekala slavnostna prireditev ob občinskem prazniku in kdo so letošnji prejemniki občinskih priznanj. Preberite tudi portret škofljiškega župnika Jožeta Tominca, ki je dopolnil častitljivih 70 let. Tradicionalno  Lavrici že pred poletjem več kot uspešno potekal 11. Dan Lavrice, ki je bil letos obarvan dobrodelno. O svojih aktivnostih v preteklem mesecu poročajo številna društva in zavodi. Ne nazadnje pa vabim, da pokukate še v koledar prireditev in obiščete dogodek po svojem okusu. V imenu uredniškega odbora vam želim prijetno branje in čudovito pisano jesen. 
 
Petra Rot Kumelj,
glavna in odgovorna urednica

, [11.296,96 KB]